Veelgestelde vragen

Doe-het-zelf

Waar wordt ROCKWOOL rotswol van gemaakt?

ROCKWOOL rotswol wordt gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt. Bij de productie van rotswol wordt in de fabriek het natuurlijke proces van de vulkaanuitbarsting nagebootst.

Zijn er subsidies voor isolatie?

De federale overheid, de provincie en uw gemeente hebben diverse subsidies, leningen en andere regelingen voor woningeigenaren. De regelingen wijzigen regelmatig. Kijk op premiezoeker.be voor meer informatie over subsidies. 

Wat is de Rd-waarde?

De Rd- of Rdeclared-waarde zegt hoe goed een materiaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de waarde, des te beter de isolatie.

Wat is de U-waarde?

De U-waarde is de warmtedoorgangscoëffiënt (W/m².K) van de totale constructie. De U-waarde geeft de hoeveelheid energie aan die per vierkante meter bij een temperatuurverschil van 1 graad door de constructie gaat.

Waarom is brandveilige isolatie zo belangrijk?

Brandveilige materialen vormen de basis voor een brandveilig gebouw. ROCKWOOL rotswol, gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt, verdraagt extreem hoge temperaturen - tot ver boven de 1000 °C - en brandt niet. In het geval van brand veroorzaakt ROCKWOOL rotswol nauwelijks of geen rook en geen toxische gassen. Hierdoor wordt kostbare tijd gewonnen om mensen vanuit het gebouw in veiligheid te brengen.

Is ROCKWOOL rotswol isolatie ook geschikt als geluidsisolatie?

Jazeker. Dankzij de poreuze structuur vermindert ROCKWOOL isolatie geluidstrillingen en isoleert het geluid in hoge mate. Door de hoge geluidabsorptie wordt de geluidsisolatie van een bouwdeel met ROCKWOOL isolatie verbeterd. Lees meer over de (akoestische) voordelen van rotswol.

Hoe kan mijn woning geïsoleerd worden?

Er zijn verschillende manieren om uw woning te isoleren. Zo kunt u uw spouwmuur of gevel isoleren, maar ook uw dak, wand of vloer. Een nieuwbouwwoning is meestal voldoende geïsoleerd, maar een wat oudere woning kan door middel van aanbrenging of vervanging van (extra) isolatiemateriaal kwaliteitsverbetering en energiebesparing opleveren. Daarnaast wordt met ROCKWOOL isolatie in de meeste gevallen de geluidsisolatie verbeterd.

Welke isolatiedikte kan ik het beste gebruiken?

Hoe dikker het isolatiemateriaal, des te beter het isolatieresultaat en hoe meer energie u bespaart. Kijk wel even goed of u voldoende ruimte heeft voor een bepaalde dikte isolatiemateriaal.

Welke voorzorgsmaatregelen dien ik te nemen voor het veilig verwerken van rotswol?

Het werken met rotswol levert geen gevaar op voor de gezondheid. Dat blijkt uit uitgebreid internationaal onderzoek, waarvan de conclusies worden ondersteund door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en de Nederlandse Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van de Nederlandse regering op dit gebied. 

Hoewel rotswol een veilig materiaal is, kan het werken ermee mogelijk leiden tot tijdelijke huidirritatie (jeuk). Dit is een mechanisch effect van de vezels die in contact komen met de huid. Wij bevelen een aantal voorzorgsmaatregelen aan om eventueel ongemak te voorkomen of minimaliseren. Lees hierover meer in de rubriek comfortabel werken met rotswol.

Hoe maak ik mijn zolderdak minder gehorig?

Uw dak kunt u zelf isoleren met onze RockRoof isolatie. Meer informatie hierover kunt u vinden in de rubriek isolatie voor schuine daken. De beste keuze voor binnenafwerking is gipskarton, dat beter geluidsisolerend werkt dan hout.

Moet ik bij een schuin dak met houten dakbeschot ventileren tussen isolatie en dakbeschot?

Nee, want deze (vroegere) manier van ventileren bleek eerder condensproblemen te creëren dan ze op te lossen. Bestaat het dakbeschot uit een dampdicht of dampremmend materiaal, dan wordt geïsoleerd onder de volgende strikte voorwaarden:

- de isolatie strak tegen de dampdichte buitenlaag aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht in deze zone

- een hermetisch uitgevoerd dampscherm aan de warme zijde van de isolatie

Is het dakbeschot toch dampopen, dan wordt evenwel ook een dampscherm aan de warme zijde aangeraden, omwille van betere luchtdichtheid en dus beter thermisch rendement van het dak.

Kan ik een buitenmuur isoleren met ROCKWOOL doe-het-zelf-producten?

Jazeker. Via de buitenmuren verdwijnt circa 20% van de warmte; het is dus altijd aan te raden deze te isoleren. U kunt dit doen door aan de binnenkant een voorzetwand te maken van houten regelwerk. In de tussenruimte plaatst u RockSono Solid. U kunt buitenmuren alleen van binnenuit isoleren met de doe-het-zelf producten.

Wat is het verschil tussen houten regelwerk en aluminiumprofielen?

Als u een voorzetwand maakt, dan vormt het regelwerk de stevige structuur. Een houten regelwerk isoleert beter dan aluminiumprofielen. Aluminiumprofielen vangen vooral geluidsgolven beter op.

Kan ik een plat dak aan de binnenzijde isoleren met ROCKWOOL doe-het-zelf producten?

Om condensatieproblemen te vermijden wordt een plat dak bij voorkeur aan de de buitenzijde geïsoleerd met drukvaste rotswol isolatieplaten volgens het warm-dak principe. 
Isoleren van een plat dak van binnen uit is kritischer. Dakbedekking heeft een zeer hoge dampweerstand en een goed damp- en luchtdicht scherm aan de warme zijde van de isolatie is van cruciaal belang.

Wil men toch aan de binnenzijde isoleren, zorg er dan voor dat de isolatie langs een ononderbroken dampscherm aangebracht wordt en naar verhouding tot de dakbedekking. Folies met een Sd-waarde > 300 m kunnen zeer dampdichte dakbedekkingen aan. RockRoof Sidefix (Plus) isolatiedekens zijn voor deze toepassing enkel geschikt met een additionele dampremmende laag.

Waar kan ik ROCKWOOL doe-het-zelf-isolatie kopen?

ROCKWOOL doe-het-zelf-isolatie en handige accessoires zijn verkrijgbaar bij diverse doe-het-zelf-zaken.

Algemeen

Waar wordt ROCKWOOL rotswol van gemaakt?

ROCKWOOL rotswol wordt gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt. Bij de productie van rotswol wordt in de fabriek het natuurlijke proces van de vulkaanuitbarsting nagebootst. 

Waarom is de toepassing van brandveilige isolatie zo belangrijk?

Onbrandbare isolatie, zoals rotswol, draagt niet bij aan de totale hoeveelheid brandbaar materiaal (permanente vuurbelasting) van de bouwconstructie. Maar er zijn nog meer voordelen, zoals het voorkomen of beperken van branduitbreiding en het verhogen van de brandwerendheid. Hierdoor wordt in geval van brand kostbare tijd gewonnen om mensen vanuit het gebouw in veiligheid te brengen. Bovendien ontstaan bij brand ook geen giftige rook of brandende druppels.

Wat is de brandwerendheid van ROCKWOOL rotswol?

De brandwerendheid van een bouwconstructie of bouwdeel is de mate waarin dit element gedurende een bepaalde tijd weerstand kan bieden aan een gestandaardiseerde hittebelasting (standaardbrandcurve).

Criteria zijn hierbij: 

  1. de tijd totdat het element bezwijkt;
  2. de tijd dat het element vlamdicht blijft;
  3. de tijd dat de temperatuurstijging aan de koude zijde binnen de gestelde waarden blijft.

Het is de combinatie van productkeuze, dikte, type en afwerking van het bouwelement die uiteindelijk de brandwerendheid bepaalt. ROCKWOOL rotswol is bestand tegen temperaturen tot boven de 1000°C en draagt in zeer belangrijke mate bij aan het verhogen van de brandwerendheid van de constructie.

Wat is de U-waarde?

De U-waarde is de warmtedoorgangscoëffiënt (W/m².K) van de totale constructie inclusief overgangsweerstanden. De U-waarde geeft de hoeveelheid energie aan die per vierkante meter bij een temperatuurverschil van 1 graad door de constructie gaat.

Wat zijn de maximale U-waarden voor warmte-isolatie bij uitwendige scheidingsconstructies?

Voor nieuwbouw moet worden voldaan aan een maximale Umax-waarde van 0,24 W/m².K voor opake scheidingsconstructies, zoals gevels, platte en hellende daken en plafonds.

Plat dak

Waarom is het belangrijk om voor brandveilige isolatie te kiezen op een plat dak?

Door de toepassing van rotswol dakisolatie is de brandveiligheid van het gebouw vele malen hoger dan wanneer je kiest voor een ander soort isolatiemateriaal. ROCKWOOL rotswol is onbrandbaar en levert nauwelijks of geen bijdrage aan rookontwikkeling en de uitbreiding van een brand. Indien er zonnepanelen of installaties op het dak komen te staan, is dat een extra reden om te kiezen voor onbrandbare rotswol isolatie. Mocht er brand ontstaan door kortsluiting, dan draagt ROCKWOOL rotswol niet bij aan de verdere verspreiding van het vuur.

Kun je met ROCKWOOL dakisolatie een lage Uc-waarde behalen?

Dat kan inderdaad. ROCKWOOL rotswol dakisolatieplaten kunnen indien nodig dubbellaags worden geplaatst om lage Uc-waarden te behalen.

Hoe kan het dat ROCKWOOL dakplaten niet krimpen of uitzetten bij temperatuurverschillen?

Dit komt doordat ROCKWOOL rotswol in tegenstelling tot veel andere isolatiematerialen dimensiestabiel is. Omdat ROCKWOOL rotswol niet krimpt of uitzet onder invloed van temperatuurverschillen worden koudebruggen voorkomen, met als resultaat een constante thermische prestatie gedurende de gehele levensduur van het gebouw.

In de zomer is het vaak koeler in gebouwen met ROCKWOOL isolatie op het dak. Hoe kan dat?

ROCKWOOL rotswol dakisolatie heeft dankzij zijn sterke warmte-accumulerend vermogen en volumieke massa een positief effect op de totale warmtecapaciteit van de constructie. Wanneer het buiten warm is, vertraagt de rotswol de opname van warmte van buiten naar binnen (thermische traagheid). Omgekeerd vertraagt ROCKWOOL rotswol ook de afgifte van warmte van binnen naar buiten wanneer het buiten kouder is. Hierdoor schommelt de temperatuur in het gebouw minder gedurende het jaar en dit draagt bij aan een aangenaam comfort voor de gebruikers van het gebouw.

Hoe presteren ROCKWOOL dakisolatieplaten op het gebied van geluidsisolatie en -absorptie?

Heel goed. ROCKWOOL rotswol isolatie staat bij uitstek bekend als een uitstekend geluidsisolatiemateriaal. Dankzij de open structuur van de rotswol absorberen ROCKWOOL dakisolatieplaten geluidsgolven. Hinderlijke geluiden, zoals verkeersgeluid en het tikken van regen of hagel, worden sterk gereduceerd. Hierdoor wordt het akoestisch comfort in een gebouw aanzienlijk verbeterd.

Kunnen ROCKWOOL dakisolatieplaten zwaar belast worden?

Ja. ROCKWOOL dakisolatieplaten hebben een bewezen druksterkte van 40 kPa tot zelfs 90 kPa. Hierdoor zijn de dakisolatieplaten niet alleen goed beloopbaar, maar ook geschikt voor het plaatsen van installaties, zoals zonnepanelen.

Nemen ROCKWOOL dakisolatieplaten vocht op?

Nee. Net als alle ROCKWOOL isolatiematerialen zijn de dakisolatieplaten voor platte daken waterafstotend en nemen ze geen vocht op.

Is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op ROCKWOOL dakisolatieplaten?

Ja. ROCKWOOL platdak isolatie leent zich uitstekend om zonnepanelen op te plaatsen. Het materiaal is sterk genoeg om het gewicht van de zonnepanelen te dragen en uiterst brandveilig. Hoe klein het risico ook is: een zonnepaneel is een elektrische installatie, er kan dus kortsluiting optreden die tot brand leidt. Mocht dit gebeuren, dan zal ROCKWOOL rotswol nooit vlam vatten of bijdragen aan de verdere verspreiding van brand. Alle ROCKWOOL dakisolatieplaten zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen: Caproxx Energy, Tauroxx, Rhinoxx en Rhinoxx D.

Is ROCKWOOL plat dak isolatie geschikt voor gebogen daken?

Rotswol dakisolatie is zeer goed bruikbaar voor gebogen daken dankzij de buigzaamheid van het materiaal. Tauroxx en Caproxx Energy zijn het meest geschikt voor het isoleren van gebogen daken. Rhinoxx is alleen geschikt om bij zwak gebogen daken toe te passen.

Waarom is rotswol dakisolatie zwaarder dan dakisolatie gemaakt van andere materialen?

ROCKWOOL rotswol isolatie wordt gemaakt van steen, waardoor het zwaarder is dan dakisolatie gemaakt van andere materialen. Hoewel de dakisolatieplaten iets zwaarder zijn tijdens het leggen, heeft rotswol een aantal grote voordelen op de lange termijn. Namelijk: uitstekende brandveiligheid (EUROCLASS A1), akoestisch comfort, dimensionele stabiliteit en onverminderde thermische prestaties gedurende de zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar.

Hellend dak

Kan een hellend dak geïsoleerd worden als het dakbeschot aan de buitenzijde is voorzien van een dampdichte laag (zoals bijvoorbeeld bitumenpapier)?

Aan de buitenzijde van de isolatie wordt normaliter zoveel mogelijk met dampopen materialen gewerkt, teneinde mogelijke condensvorming in de zone tussen de isolatie en deze materialen te vermijden. Wordt het dampdichte dakbeschot om praktische of economische redenen niet vervangen, dan kan enkel worden geïsoleerd onder de volgende strikte voorwaarden:

  • de isolatie strak tegen het dakbeschot aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht in deze zone;
  • een hermetisch uitgevoerd dampscherm met hoge dampdichtheid (Sd-waarde) aan de warme zijde van de isolatie.
Moet een schuin dak met houten dakbeschot geventileerd worden tussen isolatie en dakbeschot?

Nee, want deze vroegere manier van ventileren bleek eerder condensproblemen te creëren dan ze op te lossen. Bestaat het dakbeschot uit een dampdicht of dampremmend materiaal, dan wordt geïsoleerd onder de volgende strikte voorwaarden:

  • de isolatie strak tegen de dampdichte buitenlaag aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht in deze zone; 
  • een hermetisch uitgevoerd dampscherm aan de warme zijde van de isolatie

Is het dakbeschot toch dampopen, dan wordt evenwel ook een dampscherm aan de warme zijde aangeraden, omwille van betere luchtdichtheid en dus beter thermisch rendement van het dak.

Het dak is reeds met tempex, pur of een andere kunststof isolatie aan de buitenzijde geïsoleerd. Wegens de slechte geluidsisolatie wil ik echter aan de binnenzijde nog een laag ROCKWOOL aanbrengen. Kan dat?

Wanneer de dikte van de nieuwe isolatie niet groter is dan de dikte van de bestaande isolatie, dan is het aanbrengen van een extra laag ROCKWOOL isolatie over het algemeen geen probleem. 

Wanneer de dikte van de nieuwe isolatie groter is dan de bestaande isolatielaag, dan is een hermetisch uitgevoerd dampscherm aan de binnenzijde noodzakelijk. Zonder dit dampscherm zou er condensgevaar tussen beide isolatielagen kunnen ontstaan.

Wanneer moet er een damprem toegepast worden?
  • Bij daken met een dampopen maar niet-capillair (dus niet vochtabsorberend) onderdak: altijd
  • Bij daken met een dampopen capillair (vochtabsorberend) dakbeschot (vezelcementplaten) en/of reeds bestaande dampopen isolatie: in principe alleen bij hoge vochtbelasting (badkamers, waslokalen e.d.). Toch is een dampscherm in alle gevallen aan te raden, omwille van een grotere luchtdichtheid en dus beter thermisch rendement van het dak.  
  • Bij daken met een bestaand dampremmend dakbeschot of dampremmende isolatie: altijd, maar alleen onder zeer strikte voorwaarden om condensatieproblemen te vermijden. Bouwfysisch gezien is het altijd beter om een dak met een dampremmende afdichting, aan de buitenzijde te isoleren. Als de ruimte of mogelijkheid er is, is dit dus zeker aangeraden. Isoleren van dit daktype van binnen uit is kritischer. Dakbedekking heeft een zeer hoge dampweerstand en een goed damp- en luchtdicht scherm aan de warme zijde van de isolatie is van cruciaal belang.

Wil men toch aan de binnenzijde isoleren, zorg dan dat voor de isolatie langs een ononderbroken dampscherm aangebracht wordt naar verhouding tot de dakbedekking. Folies met een Sd-waarde > 300 m kunnen zeer dampdichte dakbedekkingen aan. RockRoof Sidefix (Plus) isolatiedekens zijn voor deze toepassing enkel geschikt met een additionele dampremmende laag.

Heb ik RockTect Centitop dampremmende en luchtdichte folie nodig bij het isoleren van het hellend dak?

Dat verschilt per product. ROCKWOOL RockRoof Sidefix en RockRoof Sidefix Plus zijn reeds aan één zijde voorzien van een dampremmende en luchtdichte aluminium laag. RockRoof Flexi, RockRoof Delta en RockSono Solid echter niet. Het hangt dan af van uw toepassing af of het verstandig is nog RockTect Centitop luchtdichte en dampremmende folie aan te brengen.

Aan welke zijde dient de dampremmende laag aangebracht te worden?

Breng een dampremmende laag altijd aan de warme (woon)zijde van de constructie aan.

Welk ROCKWOOL product is het meest geschikt voor akoestische isolatie van een (zolder)dak?

ROCKWOOL RockRoof isolatieproducten zijn uitermate geschikt voor akoestische isolatie van een dak dat in de basis goed luchtdicht en kierloos is. RockRoof isolatie wordt toegepast tussen een lucht-/dampscherm aan de warme zijde en een dakbeschot aan de buitenzijde. De beste keuze inzake binnenafwerking is een gipsplaat, dat een betere geluidsisolatie geeft dan hout.

Spouwmuur

Welke isolatiedikte is er nodig voor een U-waarde van 0,24 W/m².K?

Voor een traditionele spouwmuuropbouw kan volstaan worden met een isolatiedikte van 100 mm Rockfit Premium silver. Voor andere producten en enkele andere constructiesamenstellingen kunt u de benodigde isolatiedikte raadplegen in de technische fiches van de Rockfit producten of in de prijslijst.

Wanneer is de luchtspouw niet- of zwak geventileerd?

Het oppervlak van ventilatieopeningen per meter gevel is bepalend. Tot 500 mm² aan oppervlak ventilatieopeningen per meter gevel is de luchtspouw niet-geventileerd. Van 500 tot 1.500 mm² is de luchtspouw zwak geventileerd en bij meer dan 1.500 mm² sterk geventileerd. 

Open stootvoegen bestemd voor afvoer van doorgeslagen regenwater worden niet als ventilatieopeningen beschouwd.

Wat is de minimale breedte van de luchtspouw?

Bij de toepassing van een niet-of zwak geventileerde luchtspouw dient de effectieve breedte minimaal 20 mm te zijn in verband met de gehanteerde R-waarde van de luchtspouw in de thermische berekeningen.

Vloer

Welk ROCKWOOL product is geschikt voor het isoleren van de houten vloer boven de kruipruimte?

De houten vloer boven de kruipruimte kan met alle ROCKWOOL RockSono isolatieproducten geïsoleerd worden.

Moet er een dampremmende folie worden toegepast bij het isoleren van de kruipruimte?

Nee, dit is niet nodig: vochtige binnenlucht stijgt en zal dus vooral door het dak en de muren een weg naar buiten zoeken. voor de bevordering van de luchtdichtheid van de constructie en daarmee een optimaal thermisch rendement, kun je wel aan de onderzijde van de isolatie een dampopen folie aanbrengen.

Technische isolatie

Mag ROCKWOOL 810 toegepast worden bij het isoleren van koudeleidingen?

ROCKWOOL 810 is niet geschikt voor het isoleren van koudeleidingen. Dit in verband met het risico op condensatie. Voor het isoleren van koudeleidingen kan het TECLIT systeem toegepast worden. De aluminiumfolie van TECLIT is dankzij zijn speciale versterking met glasvezel veel robuuster en stootvaster dan traditionele aluminiumlagen. Niet alleen tijdens het gebruik maar ook reeds tijdens de bouwfase wordt daardoor schade aan de buitenkant voorkomen.

Hoe lang is Conlit Kit houdbaar?

De bewaartijd van Conlit Kit in gesloten verpakking is 12 maanden. Dit bij opslag onder droge condities, vorstvrij en een maximale temperatuur van 35 °C.